okt01

Eindelijk over op goedkope groene stroom

Categorie├źn // Groene stroom

Bewuste keuzes

Je leeft bewust. Je eet gezond, te veel suikers vermijd je, net zoals het verorberen van een overdaad aan vlees. Groenten en fruit daarentegen eet je volop. Je rookt niet, drinkt met mate en je sport dagelijks. Een auto wil je niet. Liever de fiets of het openbaar vervoer. Het afval scheid je. En vakanties naar verre oorden zijn je een doorn in het oog. Liever dicht bij huis, vliegen past niet binnen jouw verantwoorde keuzepakket. Hoogste tijd om ook jouw energieafname onder de loep te nemen. Hoe groen is de stroom die jouw huis binnenkomt? Hoe duurzaam, schoon en veilig is de manier waarop jouw stroom is opgewekt?

Check je leverancier

Begin met het controleren van jouw huidige energieleverancier. Informeer naar de Garantie van Oorsprong, een certificaat dat de producent krijgt bij iedere opgewekte eenheid groene stroom. Maar let op, er zit een addertje onder het gras. Deze certificaten garanderen namelijk niet dat de geleverde stroom honderd procent groen is. Het kan gaan om stroom die grijs is ingekocht, maar middels het certificaat als groene stroom verhandeld wordt. Zoals de garanties afkomstig van Noorse waterkrachtcentrales. Denk je verantwoord bezig te zijn, blijk je slechts ten dele bij te dragen aan het verbeteren van het milieu.

Controleer jouw groene stroom

Wil je echte groene stroom afnemen, ga dan op zoek naar leveranciers die door wind- en/of zonne-energie opgewekte stroom leveren. Het zijn de windmolens en de zonnepanelen die groene stroom produceren: stroom geleverd door energiebronnen die schoon en betrouwbaar zijn, nooit uitgeput raken en het klimaat niet schaden. Twijfel je aan de groene claim van jouw energieleverancier? Controleer dan het stroometiket dat het energiebedrijf op zijn website publiceert. Daarop vind je precies wat je wilt weten: welk percentage van de geleverde stroom is groen en welk percentage grijs. Bang om met groene energie duurder uit te zijn? Geen zorgen, vooralsnog voorzien subsidies in goedkope groene stroom.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

 • Groene stroom voordeel

  Aanbevolen door het Wereld Natuur Fonds

 • Groene stroom voordeel

  Lever een bijdrage aan een goed milieu

 • Groene stroom voordeel

  Het is net zo duur als gewone stroom

 • Groene stroom voordeel

  De prijs blijft de komende jaren gelijk

 • Groene stroom voordeel

  Het helpt klimaatveranderingen tegengaan